Hoogste punt Zuidbroek

Nieuws|19 december 2012

ZUIDBROEK – Na een jarenlange periode van stilstand is Groninger Huis in april 2012 begonnen met de bouw van 27 appartementen in Zuidbroek.

Hoogste punt
Op 17 december, om 12.00 uur, wordt er een feestelijke handeling verricht door mevrouw H. van Ree, directeur bestuurder Groninger Huis en de heer J. Batelaan, wethouder van de gemeente Menterwolde.
Dit omdat het hoogste punt in de bouw is bereikt.
De handeling wordt muzikaal begeleid door de band Safari Joe uit Groningen.

Centrumgebied Zuidbroek
Dit project betreft de nieuwe invulling van het centrumgebied van Zuidbroek. Het plangebied wordt ten noorden en ten oosten begrensd door de Pijpstraat, ten westen door de Spoorstraat en ten zuiden door de woningen die zijn gelegen aan de Klaas Woltjerweg.
Om tot een volwaardig centrum te komen voor de inwoners van Zuidbroek maakt naast woningbouw ook detailhandel deel uit van het plan. Aan de Spoorstraat is vorig jaar door de heer Swarts een supermarkt gerealiseerd (Supercoop).

Groninger Huis
Woonstichting Groninger Huis heeft voor het centrumplan een tweetal gebouwen ontwikkeld:.
Gebouw A komt op de hoek van de Spoorstraat en Pijpstraat en bestaat uit 3 bouwlagen met 10 levensloopbestendige appartementen en een commerciële ruimte.
Voor de commerciële ruimte zijn er gesprekken met een bakker uit de regio.
Gebouw B komt aan de Pijpstraat en bestaat uit 3 bouwlagen met 17 levensloopbestendige huurappartementen. De centrale entree is in samenwerking met zorgorganisatie Meander ontwikkeld. In de entree worden voorzieningen opgenomen voor ontvangst van bezoekers.

Investering
Beide gebouwen zijn ontworpen door Buro voor Architektuur & Ruimtelijke Ordening Martini bv uit Groningen.
De bouw wordt gerealiseerd door aannemingsbedrijf Paas bv uit Nieuw Buinen. De constructeur is Dijkhuis uit Groningen.
De investeringskosten voor beide gebouwen bedragen in totaal ruim 5 miljoen euro. Hiernaast verstrekt Groninger Huis, in het kader van de leefbaarheid, een bijdrage aan het centrumplan Zuidbroek van € 450.000.

Huurprijs
De huurprijs van de appartementen blijft onder de maximale huurtoeslaggrens. Hierdoor is het voor bewoners met huurtoeslag ook mogelijk om in deze appartementen te wonen. Het project zal naar verwachting medio 2013 worden opgeleverd.

Energiezuinig
Groninger Huis heeft extra aandacht besteed aan de energiezuinigheid. Het energielabel van de appartementen is zelfs A+. Alle appartementen worden voorzien van een passiefhuistoestel.
Dit is een toestel waarin verschillende disciplines als verwarmen, ventileren en het bereiden van warm tapwater in één compact toestel zijn samengebracht.
De energie wordt op een duurzame wijze bereid, door toepassing van warmteterugwinning uit de ventilatielucht en warmteopwekking vanuit een boilervat wat zoveel mogelijk door de zon wordt verwarmd.
De benodigde elektra voor de centrale ruimtes en de algemene verlichting wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt door zonnepanelen die op de platte daken worden geplaatst.

Wonen met zorg
Bij beide appartementencomplexen is in het ontwerp van de plattegronden rekening gehouden met het huisvesten van bewoners met een zorgvraag.
Zo zijn de deuropeningen in totaal 1,20 meter, waardoor er een bed door vervoerd kan worden.
De woningen zijn, op de sanitaire ruimtes na, volledig drempelloos. Ook de badkamer is op een aantal punten aangepast zodat thuiszorg goed verleend kan worden.

Recent nieuws

Herkenbare kwaliteit in nieuw en toch vertrouwd jasje

Paas BV is al driekwart eeuw een begrip. Paas weet van bouwen en Paas blijft…

Twee zorggebouwen versterkt in Bedum

Twee zorggebouwen van zorgaanbieder ’s Heeren Loo op de locatie Ter Laan in…

Start versterking appartementen complex Appingedam

Op maandag 16 november is Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gestart met de…

Nieuwe bedrijfsbussen

Onze 14 bedrijfsbussen zijn omgeruild voor 14 nieuwe 'groene' VW transporters.

Drone-film 39 won. Coevorden

Door Gerhard Grootoonk werd een prachtige drone-film gemaakt van ons project 39…

Mirjam Engels opent 18 appartementen Paterswolde

De officiële openingshandeling werd verricht door Miriam Engels, wethouder…

Nieuw wagenpark

Zaterdag 23 augustus zijn alle bedrijfsbussen vervangen door prachtige nieuwe…

Renovatie 84 woningen Lootuinen

Trots zijn we om te kunnen vertellen dat we de Soft Selection hebben gewonnen…


Archief